woensdag 26 december 2012

sint en kerst

de maand december is ieder jaar weer een hectische tijd. de meeste kinderen beleven het sinterklaasfeest voor het eerst bewust en het moet toch allemaal heel vreemd voor ze zijn. ineens komt er op een boot een man uit spanje met pieten en een wit paard en hij brengt, als je geluk hebt, elke dag iets in je schoen. als ouders verstandig zijn, krijgen de kinderen natuurlijk niet iedere dag iets in hun schoen. en als de ouders nog verstandiger zijn, is het een kleinigheidje en worden de echte cadeautjes voor 5 december bewaard. wij zijn nederlanders en wij vieren sinterklaas, maar met al die kinderen van expats in je groep tegenwoordig, ontkom je er niet aan om ook wat over de kerstman te vertellen en dat maakt het allemaal nog ingewikkelder voor iedereen.
ik vind het een leuke tijd, maar ik ben altijd weer blij als het weer voorbij is. er wordt slecht geslapen, iedereen kan wat minder hebben, kortom het is allemaal veel te spannend voor de meeste kinderen. de enig en oudste kinderen beleven het nog niet zo, maar de kinderen met oudere broers en zussen des te meer en voor hen is het dan ook vaak veel te spannend.
tegenwoordig bedenken we bij ieder thema een soort spelletjesdag. door actief mee te doen beleven de kinderen echt waarover gedurende het thema gesproken is en dat zorgt voor intense leermomenten.
als je zelf kadeautjes door de schoorsteen mag gooien, of over het "dak" mag lopen, krijgen die woorden natuurlijk veel meer betekenis. bovendien maakt het bewegen de kinderen vrijer, wordt hun evenwichtsgevoel beter en worden ze zekerder van zichzelf. het is een onmisbaar onderdeel van ons activiteitenprogramma geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten